Droge mond (xerostomie)

Door bestraling van de speekselklieren of chemotherapie kunt u tijdelijk of blijvend last krijgen van een droge(re) mond, ook wel xerostomie genoemd. Door een veranderde samenstelling of lagere productie van speeksel, wordt de dag bepaald door een droge mondgevoel. Naast regelmatige bevochtiging door middel van slokjes water kunt u onderstaande adviezen proberen voor meer effect of een droge mondsgevoel te verminderen. Voor aanvullende informatie kunt u een afspraak maken bij de mondhygiëniste, Heleen Flohil. Zie ook mondverzorging tijdens/na bestraling.

Poetsen

Gebruik een zachte tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta. Is de smaak u te scherp, koop dan een peutertandpasta, Elmex® mentholvrij of een milde homeopathische zoals Weleda®. Voor gevoelige tanden bestaat er Elmex Sensitive® en Sensodyne®. Een aangeslagen tong kunt u 1 à 2 maal daags poetsen met een zachte tandenborstel en water.

Spoelen

Minder of een andere samenstelling van speeksel geeft al snel een plakkerig gevoel in de mond. U kunt dit verminderen door regelmatig te spoelen met zout water. Gebruik hiervoor de verhouding: 1 afgestreken eetlepel (9 gram) keukenzout op 1 liter water (eventueel gekookt). Minder zout gebruiken of naspoelen met kraanwater als u last heeft van een zoute nasmaak. Verzachtende middelen zijn kamille, salie en myrrhe (ook als thee te gebruiken).

Lipverzorging

Door de droge(re) mond kunnen lippen ook droger zijn. Drogisten verkopen allerhande cacaobotersticks en tubetjes vaseline.

En verder……

Kauwen en snoepen op een verantwoorde manier kan bijdragen tot een stimulatie van speekselproductie. Suikervrije kauwgom, liefst gezoet met Xylitol (bv. Xylifresh®, Sportlife® of V6®) of friszuur suikervrij snoep (Smint®, Bentasil® of Diele-drop®), kunt u zonder schade voor de tanden en kiezen dagelijks gebruiken.

Een lege parfumspray (drogist) vullen met water, afgekoelde thee, water met pepermuntolie of iets dergelijks is een snelle en effectieve manier om de mondholte te bevochtigen.

Mocht het resultaat niet toereikend genoeg zijn dan kunt u speekselvervangers bij de apotheek kopen. Meer informatie hierover kunt u krijgen van de tandartsen of de mondhygiëniste (zie eerste alinea).

Tijdens of na de bestraling op het hoofd-halsgebied mag u nooit uw tanden of kiezen laten trekken zonder dat dit met uw hoofd-halschirurg, radiotherapeut of tandarts van het ziekenhuis hebt besproken. Na bestraling of chemoradiatie dient uiterst terughoudend te worden opgetreden met het verwijderen van tanden en kiezen omdat het risico op osteoradionecrosis groot is. Als voorzorg wordt 1 dag preoperatief gestart met Augmentin, 3×625 mg (of Claritromycine 2×500 mg), te continueren tot 9 dagen na de ingreep.

Wanneer door uw huisarts of tandarts wordt gevraagd naar vroegere ziekten, vergeet dan nooit de bestraling te vermelden.