Screening in Hoofd-Hals Centrum

In Nederland bestaan landelijke programma’s voor screening op borstkanker, baarmoederhalskanker en sinds 2014 ook dikke darm kanker. Voor hoofd-halskanker bestaat dit niet omdat het een vrij zeldzame vorm van kanker betreft en er ook geen goede markers of eenvoudige tests bestaan om kwaadaardige of pre-maligne slijmvlies afwijkingen vast te stellen.

Kanker in het hoofd-hals gebied behoort inmiddels tot een van de 6 meest voorkomende vormen van kanker (bijna 3000 patiënten per jaar). Tumoren van de slijmvliezen in de mond en keel zijn de meest voorkomende. De symptomen van deze vorm van kanker worden vaak pas in een later stadium herkend. Omdat tumoren in het mond-hals gebied vrij snel groeien wordt de kans op een succesvolle behandeling kleiner en de gevolgen van de behandeling ingrijpender.

Wanneer uw huisarts of specialist echter het vermoeden heeft dat er sprake is van een verdachte afwijking kan zonder vertraging verwezen worden naar specialisten van het hoofd-hals centrum in het NKI-AVL. Op die manier wordt de kans op vroegontdekking vergroot en vertraging in de behandeling zoveel mogelijk vermeden.

Screening-Hoofd-Hals_tumoren_Page_1Screening-Hoofd-Hals_tumoren_Page_2  Screening-Hoofd-Hals_tumoren