Mondholtekanker

Mondkanker oorzaken en symptomen

Over mondholtekanker (mondkanker)

Kanker in de mondholte is een weinig voorkomende ziekte. Om deze reden wordt de behandeling uitgevoerd in slechts enkele gespecialiseerde centra, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 mensen mondkanker geconstateerd. Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en meestal boven de 50 jaar.

Mondkanker komt voor in de lippen, tong, bodem van de mond, het wangslijmvlies, het tandvlies of gehemelte. Vrijwel alle tumoren in de mond ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Deze tumoren worden plaveiselcelcarcinomen genoemd. Mondkanker kan dus onderverdeeld worden in:

  • tongkanker
  • tandvleeskanker
  • lipkanker
  • mondbodemkanker
  • wangkanker
  • kanker van het harde gehemelte
Mondkanker - Hoofdhalskanker.info
Slijmvlieskanker van de tongrand rechts

Oorzaken van mondholtekanker

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn: roken en alcoholgebruik.  Het risico op mondkanker hangt nauw samen met rookgewoontes en alcoholgebruik. Het is ook belangrijk om te weten of mondkanker in de familie voorkomt. Hoewel kanker meestal niet erfelijk is, is de kans op het ontwikkelen van een tumor in de mondholte groter bij mensen bij wie andere familieleden bekend zijn met een gelijkaardige tumor dan wel slokdarm- of longkanker. Voor familieleden van deze patiënten is het dus van extra groot belang niet te roken en niet overmatig alcohol te gebruiken.

Symptomen van mondkanker

De symptomen van mondkanker hangen in sterke mate af van de plaats en lokalisatie. Zo zal lipkanker vrijwel altijd in een vroeg stadium ontdekt worden terwijl een tumor achter op de tong of boven de slokdarmingang vaak pas worden ontdekt wanneer er ernstige slikklachten optreden of zwellingen in de hals door klieruitzaaiingen. Verschijnselen die een grondig onderzoek noodzakelijk maken zijn een:

  • Niet-genezende zweer of wond
  • Slecht ruikende adem
  • Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat
  • Uitstralende pijn vanuit de keel naar het oor, een slecht zittende prothese of loszittende tanden en een zwelling in de hals dienen eveneens onderzocht te worden.
  • Moeite met slikken, pijn bij het slikken, een verminderde beweeglijkheid van de tong of de mondopening en gewichtverlies zijn ook tekenen die kunnen wijzen op een tumor achter in de keel.

Bij verdenking op een tumor in de mond dient een onderzoek door een KNO-arts of hoofd-halschirurg of kaakchirurg plaats te vinden. Wanneer deze een kwaadaardige tumor ontdekt zal hij/zij u meestal doorsturen naar een centrum waar hoofd-halstumoren worden behandeld. Frequent zal het nodig zijn aanvullende onderzoeken te verrichten, zoals longfoto’s, bloedonderzoek, een CT scan of MRI scan van de tumor en een onderzoek onder narcose.

Veelgestelde vragen over mondholtekanker

  • Hoe kan ik mondholtekanker herkennen?

    Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweertje dat niet geneest, pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies. Ook kunnen zwellingen in de mondholte ontstaan.

  • Bij wie komt mondholtekanker voor?

    Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 mensen mondkanker geconstateerd. Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en meestal boven de 50 jaar.

Behandelingen bij mondholtekanker

De volgende behandelingen worden onder andere toegepast bij mondholtekanker:

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.