Polikliniek sneldiagnostiek

Vanaf 1 november 2013 is in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) de vernieuwde polikliniek sneldiagnostiek hoofd-halstumoren van start gegaan.

Zoals bekend zijn de wachttijden voor patiënten en zorgverleners een grote zorg binnen de oncologische zorg. In het AVL doen we ons uiterste best om de wachttijden zo beperkt mogelijk te houden. Dit doen we door de operatiefaciliteiten zo efficiënt mogelijk te gebruiken, de wachttijden voor een eerste polibezoek tot maximaal 4 werkdagen te beperken en de wachttijden voor de aanvang van een behandeling zo kort mogelijk te houden (4 weken). Ook opereren wij regelmatig in andere ziekenhuizen, zoals in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (locatie West) en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Een nieuw initiatief betreft de polikliniek sneldiagnostiek. Hierbij worden nieuwe patiënten binnen 1-4 dagen op de polikliniek gezien en na hun eerste polibezoek worden de onderzoeken in 2 gevulde dagen binnen circa 7 dagen afgerond. Dat wil zeggen dat zij binnen deze tijd alle scans ondergaan, gezien worden door hoofd-halschirurg, radiotherapeut en soms de internist-oncoloog. Ook worden zij gezien door tandarts, diëtist, verpleegkundige, fysiotherapeut, logopedist, anaesthesist en zo nodig andere betrokkenen en wordt het onderzoek onder narcose verricht. Hierdoor is het mogelijk de behandeling sneller te plannen en voor te bereiden.

Wij adviseren patiënten om zich tijdens deze intensieve dagen te laten vergezellen door een familielid of goede vriend(in). Er komen veel ervaringen, indrukken en informatie in korte tijd op hen af. Degene die hen vergezelt, kan helpen alle informatie te verwerken en eventueel vragen te stellen.