Strottenhoofdkanker

Strottenhoofdkanker oorzaken en symptomen

Over strottenhoofd tumor

Het strottenhoofd bevindt zich hoog in de hals en verbindt de keelholte met de ademweg. Strottenhoofdkanker is een vorm van slijmvlieskanker van het strottenhoofd. Deze vorm van kanker kan op meerdere plekken in het strottenhoofd ontstaan. Meestal op de stembanden zelf maar soms ook daarboven (strottenklepje) of onder de stembanden.

 • Het strottenhoofd houdt de luchtweg open bij ademen
 • Tijdens eten en drinken sluit het strottenhoofd de luchtweg af zodat je je niet verslikt
 • De stembanden zijn onderdeel van het strottenhoofd. Door de stembanden de laten trillen ontstaat spraak.

Over stembandkanker

Stembandkanker is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in het slijmvlies van de larynx, ofwel het strottenhoofd. De larynx bevindt zich in de keel en bevat de stembanden, die een cruciale rol spelen bij spraak en ademhaling. Stembandkanker kan leiden tot symptomen zoals heesheid, moeite met slikken, pijn in de keel en veranderingen in de stem. De behandeling van stembandkanker kan chirurgische ingrepen, bestraling en/of chemotherapie omvatten, afhankelijk van het stadium en de ernst van de ziekte. Het is belangrijk om deze vorm van kanker vroegtijdig te diagnosticeren en behandelen, omdat dit de kansen op genezing kan verbeteren.

Oorzaken van strottenhoofdkanker

Roken en of alcohol geven een verhoogd risico op het ontwikkelen van strottenhoofd tumor. Kanker van het strottenhoofd is niet erfelijk, hoewel het in sommige families meer voorkomt.

Symptomen strottenhoofd tumor

De symptomen voor strottenhoofd tumor zijn verschillend. Wanneer u kanker van het strottenhoofd heeft, kunt u last krijgen van aanhoudende heesheid, benauwdheid en in een later stadium pijn die kan uitstralen naar de oren. Als u kanker vanuit het strottenklepje heeft, kunt u klachten krijgen met slikken, benauwdheid en pijn, eventueel uitstralend naar de oren.

Hoe herken je strottenhoofdkanker?

 • Langer bestaande heesheid
 • Slecht ruikende adem
 • Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat
 • Langer bestaande oorpijn

Veelgestelde vragen over strottenhoofdkanker

 • Hoe vaak komt strottenhoofdkanker voor?

  Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 650 mensen de diagnose strottenhoofdkanker. Daarvan is het grootste deel man. De ziekte komt meestal voor boven de 50 jaar.

 • Ik ben langdurig hees, wat betekent dat?

  Langer bestaande heesheid (> 3 weken), die niet vanzelf weggaat, is een reden om contact te zoeken met uw arts. Vroegtijdig opsporen van strottenhoofdkanker verbetert uw prognose.

Behandelingen bij strottenhoofdkanker

De volgende behandelingen worden onder andere toegepast bij strottenhoofdkanker:

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.