Veelbelovend onderzoek naar stomaprothese voor oncologiepatiënten zonder strottenhoofd


De hoofd-halschirurgen van het Antoni van Leeuwenhoek gaan intensief samenwerken met het Nederlandse Mobius 3D Technologies (M3DT) uit Nieuw-Vennep, voor onderzoek naar de ontwikkeling van een uitwendige prothese voor mensen die een totale laryngectomie hebben ondergaan. Bij een laryngectomie wordt het strottenhoofd met een operatie verwijderd. Bijvoorbeeld als het strottenhoofd door de tumor te sterk is aangetast. In het strottenhoofd bevinden zich de stembanden. Nu moeten patiënten, na een dergelijke operatie, het stoma in de hals met de hand dichtdrukken om te kunnen spreken. Het doel van deze nieuw te ontwikkelen prothese is dat dit niet meer nodig is en mensen daardoor ‘handsfree’  kunnen spreken.

Richard Dirven, hoofd-halschirurg: “Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een lange traditie als het gaat om onderzoek ter verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten zonder strottenhoofd. Hier gaan we continu mee door. Met deze prothese hopen we dat het spreken natuurlijker en beter wordt. Daarbij willen we stilstaan bij wijlen Guus van Wechem, een patiënt die deze operatie heeft ondergaan en ons heeft gestimuleerd dit onderzoek te intensiveren. Daar zijn we hem dankbaar voor.”Het samenwerkingsproject dat ruim 1.1 miljoen euro omvat, is gefinancierd door Mobius 3D Technologies en door een PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld. Dit ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Voor vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Max Dullaart, arts-onderzoeker bij de afdeling hoofd-hals chirurgie.

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.