U kunt door bestraling van speekselkieren of door chemotherapie tijdelijk of blijvend last krijgen van een droge(re) mond (xerostomie). De dag wordt bepaald door een droog mondgevoel door een veranderde samenstelling of lagere productie van het speeksel.

Middelen die mogelijk effectief zijn om het droog mondgevoel te verminderen, staan hieronder beschreven. Het zijn handvatten waar u wellicht zelf ideeën en trucs aan toe kunt voegen. Wilt u een persoonlijk advies, maakt u dan een afspraak bij de mondhygiëniste. Zie ook mondverzorging tijdens/na bestraling.

Poetsen

Gebruik een zachte tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta. Vindt u de smaak van de tandpasta te scherp, koop dan peuter- of mentholvrije tandpasta. Mentholvrije tandpasta zijn in reformwinkels te vinden, maar wees erop bedacht dat deze tandpasta’s vaak geen fluoride bevatten. Op internet vindt u mentholvrije merken als u de zoektermen intikt: tandpasta zonder menthol of mentholvrije tandpasta. Poets een beslagen tong ook 1 à 2 maal daags met een zachte tandenborstel en water.

Lipverzorging

Houdt de lippen vet met lippenbalsems of vaseline.

Spoelen

Spoel 4 tot 6x daags de mondholte schoon met een oplossing van zout water. Gebruik hiervoor de verhouding: 1 afgestreken eetlepel (9 gram) keukenzout op 1 liter (gekookt) water. U kunt minder zout gebruiken of naspoelen met kraanwater als u last heeft van een zoute nasmaak.

Een alternatief voor spoelen met zout water is spoelen met een oplossing van zout en zuiveringszout. U maakt dit door van beide een volle theelepel op 1 liter ( gekookt) water te gebruiken.

Bevochtigen

Als uw mond schoon is, kunt u deze bevochtigen met commerciële, speekselvervangende middelen, verkrijgbaar in sprays, gels en spoelingen. Zowel apothekers als de mondhygiëniste kunnen u informatie verstrekken over merken en gebruik. De mondhygiëniste kan echter voor u overgaat tot aanschaf ook monsters verstrekken. Maak hiervoor een afspraak bij de mondhygiëniste via de backoffice.

Het kauwen en sabbelen op suikervrij snoepgoed, denk aan kauwgom of drop, kan bijdragen aan stimulatie van speekselproductie. Gebruik wel de suikervrije variant. Mocht menthol/pepermunt te scherp zijn, dan zijn ook veel mentholvrije alternatieven te vinden in reformwinkels of op het internet.

Belangrijk

  • Het gebruik van de voorgeschreven fluoridehoudende gel of spoeling mag alleen worden afgebouwd of gestopt op advies van de tandarts en/of mondhygiëniste.
  • Tijdens of na de bestraling op het hoofd-halsgebied mag u nooit uw tanden of kiezen laten trekken zonder dat dit met uw hoofd-halschirurg, radiotherapeut of tandarts van het AVL besproken te hebben. Na bestraling of chemoradiatie dient uiterst terughoudend te worden opgetreden met het verwijderen van tanden en kiezen omdat het risico op osteoradionecrosis groot is. Als voorzorg wordt 1 dag preoperatief gestart met Clindamycine 3d600 mg, te continueren tot 9 dagen na de ingreep.
  • Wanneer door uw huisarts of tandarts wordt gevraagd naar vroegere ziekten, vergeet dan nooit de bestraling te vermelden.

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.

    Content for `one`
    Content for `two`
    Content for `three`