Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom oorzaken en symptomen

Over basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker (of BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. BCC komt meestal voor op het hoofd zoals de neus of de hoofdhuid of in de hals, maar kan overal ontstaan. Vaak groeit het heel langzaam.

Oorzaken van basaalcelkanker

Zonlicht, röntgenbestraling of erfelijke aanleg kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Basaalcelkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen boven de 40 jaar. 

Symptomen van basaalcelkanker

Basaalcelkanker geeft vaak geen klachten, maar soms kan de huid jeuken of gevoelig zijn. Er zijn verschillende verschijningsvormen van basaalcelkanker. Het begint vaak als een glad, glazig knobbeltje waar soms kleine bloedvaatjes in te zien zijn. Het knobbeltje kan ook bruin van kleur zijn. Na verloop van tijd kan dit knobbeltje open gaan en bloeden waarna zich een zweertje vormt. Op het lichaam kan basaalcelkanker eruit zien als eczeem. Het knobbeltje kan gaan jeuken en gevoelig zijn, maar dat hoeft niet.

Veelgestelde vragen over basaalcelcarcinoom

  • Hoe vaak komt het basaalcelcarcinoom voor?

    In Nederland komt het basaalcelcarcinoom ongeveer 48.000 keer per jaar voor. Meestal bevinden basaalcelcarcinomen zich in het hoofd hals gebied.

  • Hoe zijn mijn kansen op overleving bij een basaalcelcarcinoom?

    Zeer goed, vrijwel alle patiënten met een basaalcelcarcinoom overleven deze ziekte.

Behandelingen bij basaalcelcarcinoom

De volgende behandelingen worden onder andere toegepast bij BCC:

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.