Melanoom

Melanoom oorzaken en symptomen

Over melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en een agressieve vorm van huidkanker. Soms verschijnt deze moedervlek uit het niets, maar vaker ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Het gaat dan meestal om moedervlekken die al enigszins afwijkend waren of grote moedervlekken die bestaan vanaf de geboorte. Melanoom komt overal op het lichaam of op de slijmvliezen voor. De tumor kan uitzaaien naar de bloedbaan en lymfeklieren. Ook treedt soms een lokale terugkeer van de tumor op.

Oorzaken van melanoom

Een melanoom kan ontstaan door zonverbranding (vooral in de vroege jeugd) en zonnebankgebruik. Ook erfelijkheid kan een rol spelen.

Symptomen van melanoom

U kunt een melanoom herkennen als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Vaak gaat dit gepaard met jeuken of bloeden van de moedervlek.

Veelgestelde vragen over melanoom

  • Hoe is de prognose van een melanoom?

    De kans op overleving van een melanoom is het grootst wanneer de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Als het melanoom is uitgezaaid, wordt de prognose slechter.

  • Voel ik iets van een melanoom?

    Meestal merk je weinig van een melanoom. Soms kan het melanoom jeuken.

Behandelingen bij melanoom

De volgende behandelingen worden onder andere toegepast bij melanoom:

De behandeling van melanoom in het AVL

Een melanoom wordt operatief verwijderd. Meestal zijn er geen uitzaaiingen, maar als die er wel zijn dan bevinden ze zich meestal in de lymfeklieren. In dat geval vindt er meestal een behandeling plaats met immuuntherapie gevolgd door chirurgie.

Bij uitzaaiing naar andere delen van het lichaam moeten we eerst beoordelen of een operatie mogelijk is. Het kan beter zijn u op een andere manier te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen.

 

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.